10, aug. 2022
Ce este traficul organic? (+ Unde să-l vezi în Google Analytics 4)

Indiferent dacă sunteți nou în lumea marketingului digital sau vă considerați puțin expert în SEO, traficul organic poate fi o provocare de înțeles și manipulat. Cu oameni precum Google care lansează noi actualizări la stânga, la dreapta și la centru, navigarea în lumea traficului organic poate fi o adevărată ispravă.

În acest articol, răspundem la întrebarea „ce este traficul organic”, subliniind totodată importanța acestuia și arătându-vă cum să vedeți traficul organic în Google Analytics 4 (GA4).

Ce este traficul organic?
Traficul organic se referă la vizitatorii care ajung pe site-ul dvs. prin rezultate de căutare neplătite (organice) pe Google, Yahoo, Bing și alte motoare de căutare. Traficul organic este exact opusul traficului plătit, care este traficul care vine pe site-ul dvs. din reclame plătite, cum ar fi cele văzute în partea de sus a Google.

De asemenea, traficul organic nu este trimis către site-ul dvs. prin surse terțe, de exemplu, un link de la un alt site web sau un canal de socializare. Se referă doar la traficul neplătit din motoarele de căutare. Pe scurt, traficul organic este neatins de influențele externe.

Optimizare motor de căutare
Tipul de marketing care se concentrează pe îmbunătățirea traficului organic pentru un site web se numește optimizare pentru motoarele de căutare sau SEO. Această formă de marketing organic neplătit adoptă o abordare strategică, folosind o combinație de cuvinte cheie specifice, subiecte în tendințe, precum și tehnici de proiectare și dezvoltare pentru a ajuta la creșterea clasamentului unui site web pe paginile cu rezultate ale motorului de căutare (SERPS).

Deși nu există o soluție rapidă când vine vorba de SEO și de creșterea traficului organic către un site web, rentabilitatea investiției din această formă de marketing digital este relativ mare, deoarece este o alternativă mai permanentă și de lungă durată la publicitatea plătită.

Beneficiile traficului organic
Pentru majoritatea companiilor, indiferent de dimensiunea lor, traficul organic este cea mai importantă sursă de trafic. Traficul organic atrage oameni reali. Aceasta înseamnă că puteți fi relativ sigur că persoana care face clic pe pagina dvs. face acest lucru, deoarece are în minte o anumită întrebare sau un punct de durere despre care consideră că ar putea fi abordată prin intermediul site-ului dvs. Adresându-vă nevoilor publicului dvs., veți crește un număr de urmăritori loiali bazați pe încredere. În plus, acești clienți potențiali de calitate superioară au șanse mai mari să se transforme în clienți pe termen lung.

Vă întrebați cum diferă acest lucru de traficul plătit? Adevărul este că traficul plătit este mai probabil să fie făcut clic pe roboți și alte mașini automate. Această formă de trafic nu face nimic pentru clasarea dvs. și nu are niciun impact asupra analizei site-ului dvs., ceea ce duce la o creștere foarte mică în timp. Traficul organic este determinat de intenția clientului și, prin urmare, este o abordare mai rentabilă pentru marketingul produselor și serviciilor dvs.

În plus, pe măsură ce traficul tău organic crește, la fel crește și reputația ta online, lucru pe care Google și alte motoare de căutare îl iau foarte în serios. Configurându-vă ca autoritate în industria dvs., este mai probabil ca Google să vă claseze paginile mai sus în SERP-urile sale. E-A-T, care înseamnă Expertise, Authority, and Trustworthiness a fost un factor important în clasarea Google de ceva timp. Cu toate acestea, actualizarea Google din mai 2019 și-a schimbat importanța făcându-l un factor general de clasare (mai degrabă decât multiplu) în determinarea calității paginii. Unele nișe necesită E-A-T mai mare decât altele. Acestea includ:

Site-uri medicale
Ziare și alte articole jurnalistice
Pagini care împărtășesc subiecte științifice
Site-uri web de consiliere juridică și fiscală
Platforme financiare
Site-uri web care partajează informații despre subiecte cu miză mare (parenting, reparații la domiciliu etc.)
Site-uri web care oferă sfaturi despre hobby-uri care necesită un anumit nivel de expertiză (cântat la un instrument, videografie etc.)
Unde vedeți traficul organic în Google Analytics 4?
În timp ce Google Analytics 4 este unul dintre cele mai importante instrumente din lumea SEO, nu este cel mai ușor de navigat când vine vorba de analiza traficului organic. Cu ajutorul GA4, puteți vedea cât trafic organic obțineți și puteți verifica din ce țări provin utilizatorii și cum interacționează cu site-ul dvs. web, printre alte date.

Verificarea traficului organic
Google Analytics poate identifica cele mai populare motoare de căutare și poate aduna traficul de pe aceste canale în secțiunea Achiziție de trafic a tabloului de bord GA4. Iată cum puteți verifica cantitatea de trafic organic către site-ul dvs. web:

Pasul 1: Accesați tabloul de bord Google Analytics 4 și faceți clic pe „Rapoarte”.

Pasul 2: Apoi, faceți clic pe lista derulantă „Achiziție”, urmată de „Achiziție de trafic”.

Pasul 3: Din această pagină, alegeți intervalul de date pentru care doriți să vedeți trafic organic și derulați în jos până în partea de jos a paginii. Asigurați-vă că meniul drop-down din partea stângă sus a tabelului este setat la „Gruparea implicită a canalelor sesiunii”. Sub „Totale”, veți vedea un rând „Căutare organică” unde veți putea analiza toate datele relevante pentru traficul organic pentru site-ul dvs. web.

Verificați de unde vin vizitatorii dvs
Să știi de unde vin vizitatorii tăi

v-ar putea ajuta să vă vizați mai bine conținutul și alte eforturi SEO, astfel încât să ajungeți la publicul dorit. Pentru a afla mai multe despre demografia vizitatorilor site-ului dvs., puteți urma acești pași:

Pasul 1: Faceți clic pe lista derulantă „Date demografice” de pe tabloul de bord, urmată de „Detalii demografice”.

Pasul 2: Apoi, derulați puțin în jos, setați intervalul de date preferat în colțul din dreapta sus și alegeți dacă doriți să filtrați tabelul după țară, regiune, oraș, limbă, vârstă, sex sau interese. Datele tale vor apărea în tabel, gata pentru a fi analizate după pofta inimii tale.

Care este diferența dintre traficul organic și traficul direct?
Mulți proprietari de site-uri web confundă adesea traficul organic/de căutare cu traficul direct. Aceste două surse de trafic sunt, de fapt, complet diferite. În timp ce traficul organic se referă la traficul care vine din paginile cu rezultate ale motoarelor de căutare, traficul direct este traficul care provine de la utilizatori care introduc direct adresa URL în browserul lor web.

În ciuda faptului că unii vizitatori web din publicul dvs. țintă pot ajunge pe site-ul dvs. introducând adresa URL direct în browser-ul lor web, este demn de menționat că traficul direct vine de obicei de la proprietarii site-ului web, angajații sau clienții existenți care se conectează la site-ul dvs. web (dacă aceasta este o opțiune pe care o oferiți).

Îmbunătățirea traficului organic
Încă nu am întâlnit un proprietar de site care nu dorește mai mult trafic organic către paginile lor. Acest lucru se datorează faptului că o creștere a traficului organic echivalează adesea cu o creștere a comenzilor, cifrei de afaceri și a veniturilor. Iată câteva sfaturi de bază pentru creșterea traficului organic care vine pe site-ul dvs.:

Concentrați-vă atenția pe SEO
Spre deosebire de publicitatea plătită, SEO oferă rezultate semi-permanente. Având în vedere acest lucru, concentrarea eforturilor și a bugetului pe SEO vă poate oferi o creștere a numărului de vizitatori ai site-ului și, la rândul său, a vânzărilor. Dar, SEO este o industrie cu spectru larg, chiar și cei mai versați experți se confruntă cu lupte zilnice.

Un aspect esențial al unui SEO bun este cercetarea și implementarea cuvintelor cheie. Instrumente precum AHREF și SEMRush vă permit să identificați cuvintele cheie relevante și volumul lor de căutare, astfel încât să le puteți implementa pe site-ul dvs. web. Implementarea strategică a cuvintelor cheie în conținutul dvs. vă va permite să creșteți organic, cu toate acestea, este important să optați pentru echilibrul corect între alternative de concurență ridicată și scăzută pentru a concura cu alte site-uri web.

Continut, continut, continut!
Blogging-ul este un mod relativ accesibil, dar extrem de impactant, de a vă spori traficul de căutare organic. Prin creșterea cantității de conținut de pe site-ul dvs. web, puteți viza mai multe cuvinte cheie, extinzându-vă acoperirea online. Asigurați-vă că scrieți conținut care este relevant pentru serviciul și produsele dvs. sau care identifică și abordează întrebările și punctele dureroase ale clienților.

Optimizați-vă titlurile și titlurile
Google nu te clasifică doar în funcție de cuvintele cheie pe care le folosești, ci și în funcție de modul în care le folosești. Este important să adăugați cuvântul cheie principal la începutul titlului și meta descrierilor pentru a marca clar intenția conținutului dvs.

Optimizați-vă imaginile
Imaginile sunt la fel de importante ca și conținutul atunci când vine vorba de SEO. La urma urmei, ați cumpăra un produs fără să vedeți mai întâi o imagine a acestuia? Având în vedere acest lucru, este important să adăugați imagini ale produselor dvs. De asemenea, este important să ilustrați și să dați viață blogurilor dvs. cu imagini relevante pentru a îmbunătăți implicarea. Nu în ultimul rând, asigurați-vă că vă optimizați imaginile pentru SEO denumind corect fișierele de imagine și adăugând cuvintele cheie la textul alternativ al fiecărei imagini.

Alte surse de trafic…
Google Analytics 4 organizează traficul pe baza sursei sale. Pe lângă traficul organic, veți vedea:

Trafic direct care, așa cum am menționat anterior, este atunci când un vizitator al site-ului web ajunge pe site-ul dvs. introducând adresa URL direct în browserul său de internet.
Traficul plătit este traficul care provine din toate sursele dvs. plătite, inclusiv campaniile Pay-Per-Click (PPC) și orice alte reclame pe care le-ați lansat pe motoarele de căutare, precum și campaniile plătite de rețele sociale și rețelele media.
Traficul de recomandare este atunci când un vizitator al site-ului web intră pe site-ul dvs. printr-un link de pe un alt site web. Dacă un blog, un articol sau o altă pagină web trimite către site-ul dvs. și o persoană face clic pe link, acesta va fi înregistrat ca trafic de recomandare.
Traficul social este traficul care vine de la canalele sociale precum Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter, Tik Tok și Pinterest, printre altele.
Obțineți mai multe sfaturi despre cum să utilizați Google Analytics 4 din GMarketings.
Traficul organic reprezintă astăzi aproximativ 53,3% din traficul site-ului web din toate industriile. Având în vedere acest lucru, a devenit mai important ca niciodată să știi cum să identifici traficul organic pentru site-ul tău web, astfel încât să poți face pași în îmbunătățirea SEO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *